Hvor mye koster det å bygge hus? Alt om pris og kostnader

Vi går gjennom priser på å bygge hus, samt hvordan du gjør det billigst mulig.

Sist oppdatert: 20. september 2024

Bilde

SPESIALDESIGNET HUS: Hvor dyrt det blir å bygge kommer veldig ann på hvor eksklusivt hus du ønsker.

Du får ditt perfekte hjem – akkurat som du vil ha det – når du bygger din egen enebolig. Du får bestemme alt fra planløsning til materialvalg. Samtidig kan du være sikker på at huset møter moderne standarder for energieffektivitet og komfort.

Men hvor mye koster det å bygge hus, sånn egentlig? Her i denne guiden tar vi en nærmere titt på pris per kvadratmeter. Vi ser også andre kostnader og utgifter som kan drive totalkostnaden opp eller ned.

Så hva koster det egentlig å bygge hus, hvis vi ser på pris per kvadratmeter?

Det kan være ganske nyttig å se på pris per kvadratmeter for å få en pekepinn på hvor mye det koster å bygge hus. Men husk at også her kan det være ganske store forskjeller, avhengig av forholdene på tomten, materialvalg og lignende. Kvadratmeterprisene våre inkluderer materialer og arbeidskraft, men ikke tomtekjøp.

De gode nyhetene er at det er mulig å bygge relativt rimelig. Prosjekter i nedre ende av prisskalaen ligger på rundt 27 000 kroner per kvadratmeter. Dette er gjerne enkle ferdighus med standard løsninger og materialer. Vi finner de mer eksklusive prosjektene i andre enden. Prisen på å bygge hus kan fort overstige 45 000 kroner per kvm

Disse arkitekttegnede husene har ofte skreddersydde løsninger, materialer av svært høy kvalitet og et unikt design. Andre ganger kan det være utfordringer med tomten som driver kvadratmeterprisen opp. Men hva er gjennomsnittet? Jo, gjennomsnittlig pris på å bygge arkitekttegnet hus er 33 000 kroner per m²

La oss se på et konkret eksempel. Du vil bygge et arkitekttegnet, familievennlig hus på 200 kvadratmeter. Nybygget koster i så fall cirka 6,6 millioner kroner. Et annet eksempel er et ungt par som vil bygge et lite, enkelt og funksjonelt ferdighus på 120 m². De velger et såkalt byggesett for hus som entreprenøren raskt kan sette opp. 

Prisen på huset blir i så fall rett i overkant av 3,2 millioner med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 27 000 kroner. Dermed er det mulig å realisere boligdrømmen og bygge nytt hus til rundt 3 millioner – så sant du har egen tomt fra før av.

Pris på å bygge arkitekttegnet hus vs. ferdighus

Gjennomsnittlig pris for å bygge arkitekttegnet hus er som nevnt ca. 33 000 kr per m². Totalsummen kan likevel være mye høyere. Kostnaden for aktitekt kommer i tillegg. Men du får full frihet til å bygge en enebolig som passer perfekt for både behovene dine og selve tomten.

Fordeler med arkitekttegnet hus:

  • Fullstendig tilpasset dine behov og ønsker
  • Mulighet for innovative og unike løsninger
  • Perfekt tilpasset tomtens forhold og utsikt

Ulemper:

  • Høyere kvadratmeterpris
  • Lengre planleggings- og byggeprosess

Ferdighus derimot blir stadig mer populære. Disse fås også som ferdige byggesett. Det er nesten som Lego. Eneboligen kommer i ferdig tilpassede deler som entreprenøren setter sammen på eiendommen din. Prisen på å bygge ferdighus begynner rundt 27 000 kroner per kvm for de enkleste modellene. Du velger selv om du vil ha et nøkkelferdig hus eller gjøre litt selv.

Fordeler med ferdighus:

  • Du kan bygge et ganske billig hus
  • Kortere byggetid
  • Mer forutsigbar prosess og pris
  • Mulighet for visse tilpasninger

Ulemper:

  • Mindre fleksibelt design
  • Kan føles mindre unikt
  • Begrenset mulighet for spesialtilpasninger

Mange ferdighusleverandører tilbyr nå mer tilpasning, mens enkelte arkitekter spesialiserer seg på mer kostnadseffektive løsninger. Du kan for eksempel velge en ferdighusleverandør som tilbyr omfattende tilpasningsmuligheter, eller du kan hyre inn en arkitekt til å modifisere en eksisterende husmodell.

MYE Å SPARE: Med ferdighus slipper du å betale for arkitekttegninger og lignende, som kan utgjøre endel utgifter.

Husk å budsjettere for kjøp av tomt

Det er fort gjort å kun fokusere på selve byggekostnadene. Men du må ta høyde for hvor mye tomten koster når du skal sette opp et budsjett for å bygge enebolig. Det gjelder spesielt for deg som enda ikke har kjøpt tomt. I populære områder kan en tomt koste like mye som – eller kanskje mer – enn selve boligen

Prisene varierer enormt basert på beliggenhet, størrelse og reguleringsbestemmelser. Et kjapt søk på tomter på Finn.no viser at prisene varierer fra noen få hundretusener til mange millioner. La oss spinne videre på eksemplet fra isted. Familieboligen til 6,6 millioner kan totalt koste alt fra 7 millioner til nærmere 10 millioner, avhengig av tomtevalg. 

Det kan derimot koste nærmere 4 millioner å bygge den enkle eneboligen, medregnet pris på tomt. Dermed er det nok mer realistisk at det koster totalt 4-5 millioner enn 3 millioner – men det kan hende at du må være villig til å gjøre noen kompromisser på størrelse, beliggenhet og standard.

Hva påvirker priser og kostnader for å bygge hus?

Det er mye som påvirker hva det faktisk koster å bygge hus. Prisen på tomten kan som sagt utgjøre en betydelig del av totalkostnaden. Men også grunnforholdene på tomten kan ha stor innvirkning på gjennomsnittlig kvadratmeterpris. Du må fort øke budsjettet med flere hundre tusener om du må sprenge fjell eller vil bygge på ustabil grunn. Dermed kan det faktisk bli billigere å kjøpe en “byggeklar” tomt fremfor en eiendom som krever mye arbeid i forkant.

Dette påvirker prisen på nybygg:

  • Konstruksjonsmateriale: Tre er det vanligste og ofte rimeligste byggematerialet i Norge. Mur og betong er generelt sett dyrere, men kan gi fordeler som lavere vedlikeholdskostnader over tid.
  • Innvendig standard: Det er nesten ingen grenser for hvor mye man kan bruke. Et luksuskjøkken kan koste flere hundre tusen kroner, mens et mer standard kjøkken kan fås for under hundre tusen. Det samme gjelder bad, gulv og andre innvendige valg. Du har gode muligheter til å spare penger her, hvis budsjettet er stramt.
  • Elektrisk anlegg og smarthusløsninger: Du må uansett investere i et godkjent, elektrisk anlegg. Men ønsker du et fullintegrert smarthus, så kan kostnadene raskt stige. Tenk nøye gjennom hvilke smarte løsninger du faktisk trenger.
  • Varme- og ventilasjonsløsninger: Vil du ha varmepumpe, vannbåren varme eller tradisjonelle panelovner? Valget ditt kan påvirke både byggekostnaden og fremtidige energiutgifter.

Du kan faktisk også få lavere kvadratmeterpris ved å bygge en større enebolig. Joda, totalkostnaden blir selvsagt høyere – men det er ikke sikkert at det koster så mye mer å bygge en litt romsligere bolig enn det du først hadde tenkt. Visse kostnader forblir nemlig de samme, uansett størrelse. Eksempler på dette er tilkobling til vann og kloakk.

En nærmere titt på hvor mye det koster å bygge hus per kvm

Du må sette deg grundig inn i hvordan priser og kostnader for å bygge enebolig er fordelt for å sette opp et realistisk budsjett. Du må også betale for en rekke tilleggstjenester, i tillegg til arbeidskraft, materialer og tomt. Vi har listet de vanligste tilleggstjenestene nedenfor, men prisene kan variere. Dette er kun et eksempel:

  • Arkitekt: 100 000 kr og opp
  • Prosjektering, inkludert bæring, tømring og betong: 130 000 kr
  • Uavhengig kontroll: 10 000 kr
  • Byggesøknad: 25 000 til 55 000 kroner, avhengig av kommunen din og hvilken entreprenør du velger. 

Du kan søke selv om det er snakk om et lite mikrohus på under 30 m², ellers må du ha hjelp til å søke byggetillatelse. Det er altså ikke mulig å slippe unna denne kostnaden. Du er nødt til å ha hjelp fra fagfolk for større prosjekter som å bygge enebolig.

Pris på forskjellige arbeider

Den totale prisen på å bygge enebolig avhenger også av mye arbeid hver enkelt del av prosjektet krever. Vi fortsetter med eksempelet fra tidligere da vi så nærmere på gjennomsnittlig pris per kvadratmeter for å bygge hus. De forskjellige arbeidene koster følgende om du skal bygge en familiebolig på ca. 200 kvadratmeter:

  • Graving og grunnmur alene kan utgjøre nesten en million kroner av totalbudsjettet til dette huset. Du må vurdere nøye hvor egnet tomten er før du kjøper den.
  • Den største utgiftsposten er oppføringen av huset. I vårt eksempel kostet tømrer-, maler- og flisleggerarbeidet over 2,8 millioner kroner.
  • Ikke undervurder kostnadene knyttet til elektrisitet, rørlegging og ventilasjon. I vårt eksempelprosjekt kostet dette over 1,3 millioner kroner, inkludert vannbåren varme.
  • Arbeid med tak og utvendige detaljer kan koste over 300 000 kroner for enebolig i denne størrelsen.
  • Kjøkken og bad er ofte de dyreste rommene. I vårt eksempel kostet to kjøkken og tre bad over en halv million kroner totalt.

Det kan altså være store variasjoner i pris når du skal bygge hus, avhengig av tomt, hvor mange bad du har og valg av innredning. Og det kan også dukke opp kostnader som du ikke hadde tenkt på. Vi anbefaler at du inkluderer en buffer på minst 10 % for uforutsette utgifter.

Hva lønner seg: bygge egen bolig eller kjøpe brukt bolig?

Mange lurer på hva som egentlig lønner seg av å bygge eller kjøpe brukt bolig. Og det er ikke helt enkelt å gi et kort svar på – det spørs nemlig på mange ulike ting. Hvor mye koster tomten om du skal bygge nytt? Og hvis du skal kjøpe brukt, må du bruke penger på oppussing for å oppgradere standarden?

Du får moderne løsninger, bedre energieffektivitet og mindre vedlikehold de første årene ved å bygge et nytt og moderne hus. Men det kommer med en prislapp – ofte er det dyrere å bygge per kvadratmeter enn å kjøpe brukt. Prosessen kan være tidkrevende med mange beslutninger som må tas.

Når lønner det seg å starte fra scratch?

  • Tomteprisene i området er rimelige
  • Du har spesifikke ønsker som er vanskelige å finne i eksisterende boliger
  • Energieffektivitet og moderne løsninger er viktig for deg
  • Du har tid og ressurser til å håndtere en lengre byggeprosess
  • Du vil bygge bolig på en spesifikk tomt

Det er altså ofte rimeligere per kvm å kjøpe bruktbolig i områder med høye tomtepriser, og du kan flytte inn raskere. Men vær forberedt på at en brukt bolig kan kreve omfattende oppussing eller renovering. Eldre hus har også høyere energikostnader, og planløsningen er ikke nødvendigvis optimal for dine behov. Og du, hvis du bygger et miljøvennlig hus kan du få grønt boliglån med ekstra lave renter.

ELEGANTE LØSNINGER: Mange firmaer tilbyr i dag så og si ferdige husløsninger med svært elegante løsninger.

Tips for å kutte byggekostnader, uten å ofre kvalitet

Det finnes noen smarte triks som du kan bruke for å redusere priser og kostnader når du skal bygge enebolig. Du bør for eksempel vurdere materialer nøye og sjekke om du får rabatter ved å kjøpe større partier. Ikke vær redd for å forhandle, særlig ved store innkjøp. Ikke minst, spør entreprenøren om de kan skaffe deg gode priser på for eksempel kjøkken- og baderomsinnredning gjennom sine kontakter.

Det kan være snakk om ganske høye beløp når du skal kjøpe materialer eller betale for arbeidskraft. Det betyr at bare noen få prosenter med rabatt faktisk kan utgjøre ganske store pengesummer. Litt egeninnsats kan også kutte byggekostnader, men velg oppgavene dine med omhu:

  • Maling og enkel snekring er ofte overkommelig for de fleste
  • Legging av parkett eller fliser kan du vurdere hvis du er nevenyttig
  • Overlat elektrisk arbeid, rørleggerarbeid og strukturelle endringer til fagfolk
  • Husk at mye egeninnsats kan forlenge byggetiden – profesjonelle får som regel jobben unnagjort mye raskere

Du må være obs på at ikke alle entreprenører er like glade i at folk gjør egeninnsats – iallfall ikke tidlig i prosjektet. Egeninnsats er derfor mest aktuelt når det kun er det innvendige arbeidet som gjenstår. Vi anbefaler derfor at du snakker med entreprenøren din på forhånd for å avklare hva du eventuelt kan bidra med selv.

Finansiering: Slik får du råd til å bygge bolig

Du kan søke om byggelån for å finansiere husbyggingen. Byggelån kan også kombineres med tomtelån og mellomfinansiering. Du får utbetalt penger i etapper, etterhvert som huset tar form og du betaler for arbeidet. Rentene kan imidlertid være ganske høye, men lånet skal bare være midlertidig. Det blir omgjort til boliglån når eneboligen står klar og du har fått ferdigattesten.

La oss se på et eksempel. Familien Hansen skal bygge drømmehuset sitt. De har funnet en flott tomt og planlegger et hus på 200 kvadratmeter. Totalkostnaden er beregnet til 7 millioner kroner, inkludert tomt. Finansieringsplanen deres ser slik ut:

  • Egenkapital: 1,5 millioner kroner (fra sparing og salg av nåværende bolig)
  • Tomtelån: 2 millioner kroner (til kjøp av tomt)
  • Byggelån: 3,5 millioner kroner

Det får et byggelån med en nominell rente på 8,75 % og en effektiv rente på rundt 10,32 % ved full utnyttelse av lånet. Hvis familien Hansen låner 3,5 millioner kroner i ett år, vil de betale omtrent 361 200 kroner i renter og kostnader. Det høres kanskje mye ut, men husk at pengene utbetales i etapper.

Så snart huset er ferdig, kan familien Hansen konvertere byggelånet til et vanlig boliglån med betydelig lavere rente. Og her kommer en gledelig overraskelse: Hvis de har vært smarte og bygget et energieffektivt hus som kvalifiserer til energiklasse A eller B, kan de få tilbud om et såkalt Grønt Boliglån. Grønne boliglån har en ekstra gunstig rente som belønning for å ta miljøvennlige valg.

Sammenlign priser på entreprenør for å bygge et rimelig hus

Det er mye som påvirker priser og kostnader. Vi anbefaler derfor at du kontakter flere entreprenører for å undersøke hvor mye det koster å bygge hus. Ikke bare får du en god oversikt over gjeldende markedspriser, men det blir også enklere å velge den rette entreprenøren til jobben. 

Slik gjør du det:

  • Beskriv prosjektet
  • Innhent tilbud fra minst tre forskjellige entreprenører
  • Sjekk nøyaktig hva du får inkludert i tilbudet

Valget mellom totalentreprise og delentreprise kan ha stor innvirkning på priser og kostnader når du skal bygge hus. Én entreprenør tar ansvar for hele prosjektet om du velger en totalentreprenør. Det kan være dyrere, men du får ofte mer forutsigbarhet. Delentreprise vil si at du koordinerer ulike håndverkere selv. Det kan potensielt spare deg for mye penger, men det krever tid og kunnskap.

Husk at den billigste løsningen ikke alltid er den beste på lang sikt. Kvalitetsmaterialer og energieffektive løsninger kan koste mer nå, men sparer deg penger over tid.

Konklusjon: Så mye koster det per kvm for å bygge hus og enebolig

Husbygging kan koste alt fra 27 000 til over 45 000 kroner per kvadratmeter, avhengig av hvilke valg du tar. Det er altså ganske store variasjoner i pris. Men husk at det ikke bare handler om å få lavest mulig kvadratmeterpris. Du skal tross alt bygge drømmehjemmet ditt. Vi anbefaler derfor at du sammenligner flere entreprenører for å se hvem som er best egnet til prosjektet.

Så lenge du planlegger godt og tar smarte valg underveis, kan du bygge enebolig til en overkommelig pris. Lykke til!